Kiegészítő eleségek papagájoknak

Kiegészítő eleségek papagájoknak

Ami az ásványi anyagokat illeti, a kalcium a legfontosabb a madarak, így a díszmadarak és a papagájok számára. A kalciumra szükség van az erős csontok képződéséhez, a véralvadáshoz, a toll növekedéséhez és az egészséges petesejtekhez is. A háznál tartott díszmadarak kalciumot kaphatnak kiegészítők és ásványi blokkok formájában is. Ezen kívül a papagájok számára előnyösek lehetnek a kiegyensúlyozott zsírsavak, az Omega-3 és az Omega-6.

Az alultápláltság az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a madár-állatorvosok találkoznak. Még a tapasztalt papagájtulajdonosok is spórolhatnak olyan ételekkel, amelyek nélkülözhetetlen madárvitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Kombinálva a rossz étrendet egy válogatós papagájjal könnyen vezethet oda, hogy az állatorvostól kelljen megtudnod, miért van szüksége a madaraknak vitaminokra és ásványi anyagokra.

A madárcsontok szerkezete nagyon hatékony módon használja fel a kalciumot annak biztosítására, hogy a csontok erősek és egészségesek legyenek, miközben megtartják könnyű súlyukat, mely a repülés fontos feltétele. A madaraknak ezért állandó kalcium bevitelre van szükségük ahhoz, hogy a csontok megfelelően működjenek. Ha nem kapja meg ezt a kalciumot, az gyenge csontokhoz és végül halálhoz is vezethet.